Metoda dr. Zavergiu de revitalizare celulara prin vasodilatatie periferica
Masajul cotidian, efectuat asupra intregului corp,are un efect benefic de intinerire si vindecare
Revitalizarea celulara prin automasaj intensiv e rezultatul unui efort de autovindecare incununat de succes. La varsta de 60 de ani, doctorul Mihai Zavergiu-Theodoru era atat de bolnav, incat considera ca nu mai are prea mult de trait. Diatezic prin nastere, incercat de 21 de boli grave infectioase, se confrunta de la o vreme si cu placarde mari de pete pe torace si coate de pigmenti biliari. Sleit de puteri, batran inainte de vreme, intr-o zi, cercetandu-si "profunditatea psihica", s-a intrebat:
"Sa nu existe, oare, remedii care sa ma ajute sa-mi refac starea fizica si psihica?"
Raspunsul n-a intarziat, si el presupunea o metoda cat se poate de simpla: masajul.
"Rationamentul fiziologic cerea antrenarea sangelui din epiderma. Am inceput sa o fac prin frictiuni. Era o vasodilatatie periferica. De la frictiunea locala am ajuns la cea generala, totala... Cu rabdare si perseverenta - un an. Au disparut placardele, dar am continuat masajul cotidian, pentru ca eram convins ca voi elimina sarurile, toxinele, reziduurile, deseurile carora organismul meu diatezic nu le putea face fata. In paralel, tineam regim alimentar si imi oxigenam sangele prin respiratii. Si asa, ani si ani. Acum, la 82 de ani, sunt voios, cu elan de viata, muncesc cu bratele in gradina... Aveti incredere in marile forte interioare pe care le posedati si veti fi sanatosi."
Decedat intre timp (citatele reproduse dateaza din 1977), dr. Zavergiu nu mai poate fi iscodit in legatura cu metoda de vindecare pe care a descoperit-o. Ea ne-a parvenit prin bunavointa unei cititoare din Cluj, careia ii multumim pentru gestul facut. Ne-am fi bucurat ca apelul publicat intr-un numar trecut al revistei sa fi avut si un raspuns avizat, venit din partea unuia dintre medicii alaturi de care doctorul Zavergiu a lucrat la Cluj si apoi la Bucuresti. In lipsa lui, publicam metoda de revitalizare celulara asa cum am primit-o prin posta, ea fiind lipsita de riscuri, in schimb, plina de bune urmari.
In fapt, este vorba despre un masaj foarte amanuntit, care include toate partile corpului si care se executa prin frecari succesive cu degetele ambelor maini. Functionalitatea lui porneste de la ideea ca masajul puternic si amanuntit activeaza celulele, "laboratorul misterios al vietii".
"Daca forta universala, infinita, omniprezenta, a turnat energie fantastica intr-un atom, pe care stiinta l-a descompus pentru a o utiliza in scopuri pasnice, mai e nevoie, oare, sa ne intrebam ce forte uriase se afla in celula umana?", se intreba doctorul Zavergiu.
"Celula este, inca, laboratorul misterios al vietii, in care se plamadeste si actul psihic. Iar printre multele si atat de variatele acte psihice se afla si "increderea in sine", adica increderea in puterile tale, o forta prin care omul nu invinge doar vicisitudinea vietii, ci si bolile. Activand celula, activam si aceasta putere, de fapt o forta psihica uriasa care, daca ai incredere, te ajuta sa invingi."
Singulara in Romania in anii 60-70, convingerea doctorului Mihai Zavergiu, ca starea de bine si sanatate este, inainte de toate, o componenta a sufletului si psihicului uman, a cucerit astazi teritorii uriase in medicina occidentala.
In ce priveste metoda de activare a celulelor pielii prin masaj intensiv, uluitoare prin simplitatea ei, ramane sa-i verificati dvs. eficienta, dupa ce o veti fi practicat. Cobai de experienta, in lipsa unui indrumator, cativa din membrii redactiei am practicat-o si o practicam cu rezultate neasteptate: un tonus fizic deosebit si o stare de bine invadanta, care speram sa se simta si in paginile revistei "Formula As".
Important: pentru ca revitalizarea celulara sa fie cat mai eficienta, nu trebuie neglijate oxigenarea pulmonara si regimul alimentar rational.
• In ce priveste oxigenarea: pornind de la observatia ca ionii pozitivi (nocivi pentru sanatate) depasesc cu mult - in conditiile de poluare din marile orase, dar si in aerul inchis din birouri, magazine etc. - ionii negativi (binefacatori), dr. Zavergiu recomanda respiratiile regulate, dimineata, la pranz si seara, in fata ferestrei deschise, in conditii de aer curat.
• In ce priveste regimul alimentar - se recomanda 1 kg de carne pe saptamana, salate, fructe, lapte, in general un regim cat mai echilibrat. Se permite o cafea dimineata, dar se exclud alcoolul in exces si fumatul. Explicatia: "Trairea irationala duce la intoxicarea celulelor, le uzeaza, le imbatraneste de timpuriu".
Metoda dr. Zavergiu
1.Frectia intregului cap: oasele temporal, frontal, ceafa, dosul urechilor, de 10-20 de ori fiecare os. (Se insista pe pavilionul urechii.)
2. Frectia degetelor de la maini:de la baza spre varf si invers, de 20 de ori. Frectia podului palmei si dosului palmei, tot de 20 de ori.
3. Frectia circulara a incheieturilor mainii si a intregului antebrat- de 10-20 de ori.
4. Frectia tuturor degetelor de la picioare, a gleznelor, talpilor, genunchilor, a intregului picior,pe fiecare parte, de cate 10-20 de ori.
5. Frectia fetei(de cate 10-40 de ori fiecare portiune). a. se unesc degetele medii (mijlociu si inelar) ale mainilor si cu ele se frictioneaza, pornind de la radacina nasului in sus pana la insertia parului si in jos, pana la radacina nasului; b. se continua frectia intregii frunti, cu degetele aratator, mediu si inelar unite, de la sprancene in sus pana la insertia parului si in jos, pana la ureche; c. se continua frectia tot cu cele trei degete, de la coada ochiului in jos pana la maxilarul inferior si inapoi (pe ambele parti deodata); d. cu degetele medii si inelare frictionam partile nasului, pornind de la radacina pana la frunte si inapoi; e. se frictioneaza orizontal maxilarul inferior.
6. Frectia gatului(de 20 de ori)a. se frictioneaza orizontal gatul cu toate degetele mainii, pornind din fata spre spate si inapoi; b. se continua frictionarea gatului cu clavicula si umarul, in fiecare parte.
7. Frectia bratelor: se prind si se strang intre degete muschii bratului, cat putem, apoi le dam drumul. Se repeta miscarea pe brat si antebrat, apoi se frictioneaza longitudinal de la cot spre umar si inapoi, de 10-30 de ori.
8. Frectia pieptului:se cuprinde axila cu toate degetele, se frictioneaza energic, se maseaza. Se continua frictiunea pe toata suprafata toracelui, cuprinzand cat mai mult si din spate, aducand frectia pana la linia mediana a toracelui. In regiunea cordului se insista mai mult.
9. Frectia omoplatului:se cuprinde cu degetele de la mana stanga umarul drept si se frictioneaza de 20-30 de ori de la umar (peste brat) pana la vertebre (pe sub brat), apoi toata suprafata omoplatului. La fel se frictioneaza omoplatul drept.
10. Frectia cefei:se frictioneaza cu ambele maini, orizontal, incepand de la baza craniului in jos. Cand exista dureri de cap, se frictioneaza de 100 de ori si chiar mai mult. Restul spatelui se frictioneaza cu un prosop lung de canepa facut sul, in diagonala si orizontal, insistand in regiunea lombara, mai ales cand avem dureri. Tot pentru dureri lombare, cuprindem cu mainile mijlocul, de la coloana vertebrala spre fata (degetul mare este spre fata), si masam puternic regiunea de la linia mediana spre exterior.
11. Frectia ochilor:se frictioneaza sprancenele (du-te, vino), pleoapele si regiunea invecinata. Se misca globul ocular in toate directiile de 20 de ori. Practicarea metodei: ideal ar fi ca masajul sa fie practicat integral, dimineata. Pentru cei ocupati, metoda vasodilatatiei se poate imparti in doua-trei sedinte, dar se va practica zilnic. In cursul zilei, se fac si miscari de gimnastica in curte, in aer liber, pe balcon. Cu cat se fac mai multe, cu atat vasodilatatia este mai buna. "Hotaraste-te si vitalizeaza-ti milioanele de celule pe care le are corpul tau, ca sa vezi, sa simti ca viata poate fi lunga, frumoasa si optimista!", ne indeamna doctorul Zavergiu.
Puterea lui Cinci ~ (241)
Acum 9 ore