vineri, 1 mai 2015

inlaturarea starii de discomfort


Presopunctura pentru inlaturarea starilor de disconfort


Presopunctura este una dintre cele mai vechi metode terapeutice umane, practicata in China antica inca acum 5000 de ani. Ea se bazeaza pe stimularea anumitor puncte speciale aflate pe meridianele energetice care strabat corpul uman si are ca scop regularizarea si armonizarea circulatiei energetice in organism. Tehnicile de masaj sunt de presiune si miscari circulare de tonifiere sau dispersie pe anumite “puncte precise” de pe cele 12 meridiane principale energetice.

Spre deosebire de acupunctura de care se deosebeste doar prin tehnica (acupunctura foloseste introducerea acelor pe punctele meridianelor energetice, iar presopunctura masaje prin presare) presopunctura nu are contraindicatii, ea fiind aplicata in toata gama larga a afectiunilor si bolilor existente.

Ce este presopunctura? Presopunctura este aplicarea in scop terapeutic a unei presiuni alternante in unele dintre punctele de acupunctura. Diferenta consta in faptul ca sunt folosite numai acele puncte care sunt superficiale sau foarte aproape de suprafata. In principal se folosesc punctele de pe membre, spate si craniu.

Presiunea este aplicata pe acele puncte de acupunctura folosind mainile, degetele (in principal, cele mari ale mainii), sau folosind obiecte (de regula din lemn sau os) care fac mai eficienta apasarea

Presopunctura este un excelent mod de vindecare sau metoda de prevenire a imbolnavirilor, complementar altor moduri de tratament sau de evaluare a starii de sanatate.

Problemele  de sanatate ce se pot vindeca prin presopunctura sunt diverse. Principala indicatie se refera la tratarea durerilor usoare si de intensitate medie, cum ar fi durerile de cap, cele faciale si de dinti, durerile din zona cefei si a umerilor, ca si nevralgiile. Si alte probleme cum ar fi insomnia, nervozitatea, agitatia, greturile, varsaturile, raul de mare, constipatia si dereglarile ciclului menstrual pot beneficia din plin de ajutorul presopuncturii.

Totusi trebuie retinut faptul ca, inainte de a recurge la presopunctura, ca de altfel la orice forma de autoterapie, va trebui sa ne asiguram ca neplacerile nu sunt produse de o afectiune grava sau maligna.

Inlaturarea starilor de disconfort fizic si psihic. Degetele mainilor pot reprezenta o veritabila farmacie portabila, care sa ne ajute sa prevenim sau sa indepartam momente dezagreabile, provocate de disfunctii si cauze patogene. Iata cateva proceduri pentru combaterea unor stari de oboseala, unor afectiuni digestive sau dureroase:

-    Stari de oboseala si indispozitie. Impreunam palmele, trecand degetele mainii drepte printre cele ale mainii stangi. Frectionam, una de alta, pernitele de sub degetul mare. Incepem cu miscari lente, care vor deveni din ce in ce mai repezi si mai dure, pana cand simtim ca respectiva zona se incalzeste. Vom constata o ameliorare a starii de oboseala. Explicatia: prin frecare, sunt activate puncte energetice care trimit impulsuri ficatului. Or buna lui functionare, determina senzatia de confort fizic si induce o stare pozitiva.

-    Insomnie. Cu degetul mare apasati pe rand toate degetele de la aceeasi mana. Efectuati exercitiul concomitent cu ambele maini, exercitand presiunea prin vibrarea degetului. Apoi cu degetul mare si cel aratator presati sub articulatia mainii. Exercitiul va dura 10 minute.

-    Migrena. Apasati usor degetul aratator in scobitura tamplei. Se va masa apoi unghiul exterior al ochiului si locul situate deasupra articulatiei maxilarului. Se va continua cu masarea adanciturii de la capatul sprancenelor si unghiul interior al ochiului. Se frectioneaza pe urma coatele si o zona aflata la doua degete deasupra degetului mare de la picior.

-    Dureri de dinti. Cel mai important punct energetic in acest exercitiu se afla langa unghia degetului aratator. Se apasa energetic punctual de la baza incheieturii dintre degetul mare si cel aratator.

-    Constipatie. Se preseaza, pe rand, punctul din talpa piciorului, situat in linie dreapta sub cel de-al 4-lea deget, iar apoi zona imediat laterala rotulei si oaselor tibia si peroneu. Se maseaza in continuare, cu degetul mare, un punct aflat pe articulatia mainii, in dreptul degetului mic si apoi punctul de pe mijlocul bratului. Tot cu degetul mare, de la ambele maini se ating, prin fibrare, oasele salelor, din zona osului sacral. Se apasa apoi pe antebrat un punct aproape de articulatia palmei.

-    Dureri de stomac. Mai intai se va presa si se va masa usor un punct aflat sub stern, dar fara sa se simta oasele. Apoi cu degetele mijlocii, se va actiona asupra a doua puncte de la clavicule. In sfarsit, cu degetul mare vor fi atacate doua puncte langa coloana vertebrala, sub coastele cele de mai jos.

Unele tehnici trebuie sa fie executate de specialisti. 



Cum lucrăm cu lumina în Qigong



Alături de diferite exerciţii pentru corp, practica Qigong include o serie de tehnici care presupun vizualizarea energiei care vindecă un anumit organ, curăţă meridianele sau umple întregul corp reglând funcţionarea acestuia din toate punctele de vedere. Energia poate fi adusă astfel prin intenţie, aşa cum în exerciţiile dinamice este adusă cu ajutorul mişcărilor şi respiraţiei. Şi aici intrăm în subiectul articolului:
În Qigong putem să lucrăm şi cu lumină în loc de energie.
Dintre toţi profesorii şi terapeuţii de la care am învăţat despre Qigong şi Neigong, nu am auzit decât unul singur care să menţioneze faptul că se poate lucra şi cu lumină. El insista foarte mult asupra acestei idei şi ne explica mereu cum se face acest lucru, când este de preferat această variantă şi care este atitudinea care permite practicantului să lucreze cu lumină şi nu cu energie. De la el am învăţat că, la fel ca în Reiki sau atunci când spunem o rugăciune sau ne conectăm la lumina vindecătoare a Soarelui, şi în Qigong putem lucra cu lumina ne-polarizată care curăţă şi vindecă fără a crea excese de energie.
Un alt lucru pe care l-am auzit (şi mi s-a părut ciudat) a fost ideea că “a lucra cu energia Pământului înseamnă a lucra cu întuneric”. Din câte ştiu eu, de la Pământ ne luăm energie vitală (“jing” sau esenţă, dacă vreţi), dar energia Mamei Pământ nu este întunecată. Pământul sau mai bine zis, spiritul pământului (Gaia sau Geea) are o vibraţie foarte mare şi toţi profesorii şi maeştrii care mi-au vorbit despre acest lucru spun că ea şi-a ridicat mult vibraţia în ultima perioadă, iar noi, majoritatea oamenilor şi chiar a practicanţilor, suntem cei care suntem în urmă şi trebuie să ne ridicăm vibraţia ca să ţinem pasul. Totuşi, atunci când lucrăm cu energie, fie ea şi de vibraţie mare sau foarte mare, problema este că putem să ne amplificăm blocajele dacă procedăm greşit şi dacă suntem foarte dezechilibraţi.
Lumina şi energia sunt două forme de manifestare diferite ale energiei universale. Lumina vine şi echilibrează, armonizează şi reglează funcţionarea celulelor, curăţă şi vindecă. Energia poate face acelaşi lucru, dar poate şi să dea foc la o foaie de hârtie, să dizolve pietrele de la rinichi sau să arunce un adversar dintr-o parte în alta a camerei.
Nu am să dau aici o definiţie a luminii, dar am să explic tot ceea ce trebuie ştiut din punct de vedere practic! Pentru cei care se întreabă totuşi, aş putea încerca o explicare parţială a conceptului de lumină (spirituală).
În funcţie de ce urmărim şi de natura afecţiunii pe care vrem să o tratăm, sunt cazuri în care trebuie să decidem dacă să aducem energie în interior sau dacă e mai bine să lucrăm doar cu lumină. Mai ales celor care au probleme grave de sănătate, vreau să le ofer prin acest articol o variantă sigură pe care o pot folosi până când ajung (şi le recomand să se ducă!) la un maestru care face diagnostic şi tratament prin Qigong, sau la un terapeut holist, osteopat sau practicant de acupunctură.
Legat de lucrul cu lumina, sunt câteva aspecte importante de înţeles prin practică şi meditaţie, nu doar teoretic:
Motivaţia
Fie că vrem să ne vindecăm pe noi sau să tratăm o altă persoană, de fiecare dată când acţionăm în scop terapeutic este posibil ca această acţiune să vină din ego (frica de boală sau de moarte, dorinţa de a-l ajuta pe celălalt ca să ne fie recunoscător, dorinţa de a ne demonstra nouă înşine că putem să tratăm o boală) sau din spirit (pur şi simplu acţionăm pentru că simţim, pornind dintr-o stare de linişte). Varianta în care lucrăm cu lumină are legătură cu spiritul, în timp ce varianta în care lucrăm cu energie deseori are legătură cu dorinţa ego-ului. Ea poate să fie şi o acţiune făcută cu intenţii pure, dar asta presupune ca cel care acţionează să aibă o stare de linişte şi echilibru interior. Motivaţia va determina natura intenţiei cu care începem să lucrăm.
Natura intenţiei
În general, dorinţa este o caracteristică a ego-ului, iar intenţia este o caracteristică a spiritului. Eu pot să am intenţia de a vindeca şi fără să-mi DORESC să vindec. De fapt, cu cât îmi doresc mai puţin, cu atât am mai multă putere, pentru că a-mi dori presupune a fi ne-mulţumit de starea prezentă şi a mă gândi la viitor. Cea mai mare putere terapeutică o ai atunci când eşti focalizat pe prezent. Intenţia corectă este importantă indiferent dacă folosim energia sau lumina, dar chiar dacă avem o intenţie pură, modalitatea de lucru concretă diferă în funcţie de ce alegem să folosim.
Modalitatea concretă de lucru
Într-una din şcolile de Qigong în care am învăţat, când vrem să lucrăm cu lumina folosim afirmaţia “este ca şi cum”. După ce am intrat într-o stare de linişte spunem “este ca şi cum o lumină strălucitoare curăţă şi vindecă ficatul”, de exemplu. Dacă am vrea să lucrăm cu energia, am folosi o altă formulare, precum “energia adevărată a universului pătrunde în corpul meu, ajunge la nivelul ficatului, îl curăţă şi-l vindecă”. Când lucrăm cu energia deseori se lucrează într-un mod care asigură faptul că vom păstra echilibrul. De exemplu, în loc să aducem energia direct în ficat, putem să facem tehnica echilibrării celor 5 organe interne, astfel încât să armonizăm toate organele şi relaţiile energetice dintre ele, astfel încât atunci când ajungem la ficat, să nu creăm un dezechilibru. Când lucrăm cu lumina, putem acţiona cu încredere direct acolo unde este problema, fie că ea este creată de un deficit de energie sau de un exces de energie. Fiecare modalitate de lucru presupune şi o anumită atitudine interioară.
Atitudinea practicantului
În general, când lucrăm cu energie ne concentrăm şi ne focalizăm, iar în cazul luminii, ne deschidem şi doar observăm. Şi în cazul energiei trebuie să observăm – practic,
acţionăm şi observăm în acelaşi timp. Acest lucru fiind mai greu, de multe ori când suntem prea implicaţi emoţional şi dorim neapărat să se întâmple un anumit lucru, dacă alegem varianta folosirii luminii este mai uşor să ne detaşăm, datorită modului în care se lucrează odată ce am decis că vom folosi lumina şi nu energia.

Niciun comentariu:

Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog Directory Director web luxdesign28.roClickLink.ro